Web design direct
Image default
Bedrijven

De voor- en nadelen van handgeschakelde en automatische auto’s

De een geeft de voorkeur aan een handgeschakelde auto, terwijl de ander toch echt de voorkeur geeft aan een automaat. In Nederland kiezen de meeste automobilisten voor een handgeschakelde auto, al lijken ze in Amerika en Japan de handgeschakelde auto te zijn vergeten. Twijfelt u ook welke auto u moet kiezen? Hieronder leest u de voor- en nadelen van een handgeschakelde auto en een automaat.

Auto met handgeschakelde versnellingsbak

Voordelen

Veel mensen hebben het gevoel dat ze beter rijden als ze een auto besturen waarbij ze zelf moeten schakelen. Vooral voor sportieve rijders is een handgeschakelde auto een pluspunt, omdat zij de auto onder controle willen houden. Als u op de snelweg een vrachtwagen wilt inhalen, kunt u wat langer optrekken, bij stoplichten sneller gaan en u heeft meer vermogen. Bij een automaat is dat soms wat ingewikkelder.

Nadelen

In het verkeer staan ​​met een handgeschakelde versnellingsbak is geen pretje. We hebben de neiging om de hele tijd onze voet op de koppeling te houden, wat eigenlijk heel slecht is voor de auto. Hetzelfde geldt als we wachten tot een verkeerslicht groen wordt. Wanneer we de koppeling inhouden, is er een constante wrijving tussen de koppeling en de transmissie. Hierdoor slijten veel onderdelen sneller. Vergeet dus niet uw auto in neutraal te zetten terwijl u wacht. 

Automatische auto’s

Voordelen

Het rijden in een automaat is erg comfortabel. U heeft uw rechterhand en linkerbeen vrij zodat u zich beter kunt concentreren op het verkeer. Met andere woorden, om hetzelfde te bereiken, hoeft u veel minder actie te ondernemen. Hierdoor zit u veel relaxter achter het stuur, en het brengt natuurlijk ook wat veiligheid met zich mee.

Ook als u vaak in de file rijdt, is de automaat erg ontspannend omdat u niet zo vaak hoeft te schakelen en het optrekken minder energie kost. Zo rijdt u veel zuiniger dan met een handgeschakelde auto. Dit leidt weer tot een lagere CO2-uitstoot en lagere ongevalsrisico’s. Daarnaast is een automaat doorgaans veel zuiniger dan een auto met handgeschakelde versnellingsbak. De automaat schakelt tijdig en rijdt daardoor altijd met de optimale snelheid.

Nadelen

Vroeger was de automaat behoorlijk saai. Ze versnelden heel langzaam en verbruikten een hoop brandstof. Gelukkig is de huidige situatie veranderd, maar automatische auto’s hebben zo ook nadelen. Zo is de aanschaf van een automaat veel duurder dan een auto met handgeschakelde versnellingsbak. Dit kan echter opwegen tegen het lagere brandstofverbruik van de auto.

Ook het overschakelen van een automatische naar een handgeschakelde versnellingsbak kan moeilijk zijn. Als u rijles hebt gevolgd met een automaat, mag u niet autorijden met een handgeschakelde auto. Daarom loont het de moeite om rijlessen te nemen en uw rijbewijs te halen met een handgeschakelde auto, want overstappen van een handgeschakelde auto naar een automaat is veel makkelijker dan andersom.

 Als u niet kunt kiezen tussen een automaat en een handgeschakelde auto, kunt u kiezen voor een auto met dubbele koppeling of een halfautomaat zoals de Fiat 500. Zo geniet u toch van het comfort van een automaat, terwijl u kan schakelen wanneer u dat wilt.