Web design direct
Image default
Aanbiedingen

Het verschil tussen een betalingsherinnering en een aanmaning

De termen betalingsherinnering en aanmaning worden nog wel eens door elkaar gehaald. Toch is het belangrijk om het verschil tussen beide termen te weten. Zo zit het grootste verschil namelijk in de toon. Daar waar een betalingsherinnering een vriendelijk verzoek is, heeft een aanmaning een meer dwingende toon. Het is een sommatie om aan de betalingsverplichting te voldoen. In deze blog zullen we wat dieper op de termen betalingsherinnering en aanmaning ingaan. Ben jij benieuwd wanneer je welke verstuurt? Lees dan snel verder!

Wat is een betalingsherinnering en wanneer verstuur je die?

Zoals we hierboven ook al even kort hebben benoemd, is een betalingsherinnering een vriendelijk verzoek aan de debiteur om de factuur alsnog te betalen. Het is een vriendelijke herinnering die doorgaans enkele dagen na het verstrijken van de betaaltermijn wordt verstuurd. De insteek van de brief is altijd vriendelijk omdat er meerdere redenen kunnen zijn waarom de rekening nog niet betaald is. Het kan natuurlijk zijn dat de debiteur willens en wetens weigert te betalen, maar het is bijvoorbeeld ook heel goed mogelijk dat de factuur per ongeluk onderop de stapel is beland en men het simpelweg vergeten is. In de betalingsherinnering staat vaak een termijn van 7 of 14 dagen waarbinnen de factuur alsnog betaald moet worden.

Wat is een aanmaning en wanneer zet je deze stap?

Een aanmaning gaat net een stap verder. Je verstuurt deze wanneer de betalingsherinnering niets heeft opgeleverd. In de praktijk wordt een aanmaning ook wel een WIK brief of 14 dagen brief genoemd. Het belangrijkste verschil met een herinnering is dat een aanmaning strenger van toon is en bovendien een dwingend karakter heeft. Met deze brief biedt je de debiteur de allerlaatste mogelijkheid om de factuur te betalen. In een aanmaning vermeldt je naast de laatste betaaltermijn ook altijd de vervolgstappen die ondernomen zullen worden wanneer betaling nog steeds uitblijft. Zo kun je bijvoorbeeld een incassobureau in de arm nemen om het geld via een officieel incassotraject te innen. Om dit mogelijk te maken moet de laatste aanmaning wel aan enkele juridische eisen voldoen.

https://betaaltermijn.nl/aanmaning