Web design direct
Image default
Bedrijven

Digitaal drukwerk? Dit zijn de voordelen

Heb je weleens drukwerk besteld? Dan heb je vast ook gezien dat er meerdere manieren zijn waarop je drukwerk kunt laten produceren. We gaan deze in dit artikel niet allemaal behandelen. In dit artikel lichten we digitaal drukwerk uit. Digitaal drukken kent veel voordelen. Welke dit allemaal zijn vertellen we je in deze blog. 

Digitaal drukken, wat is dat?

Digitaal drukken, de naam zegt het eigenlijk al, is een proces van drukken wat op digitale wijze gebeurd. Digitaal in die zin dat het bestand wat gedrukt moeten worden digitaal is en blijft totdat deze uit de drukpers komt rollen. Dit is een hele andere manier van drukwerk produceren dan bijvoorbeeld offset drukwerk.

Verschil tussen digitaal drukwerk en offset drukwerk

Bij offset drukwerk wordt er gewerkt met zogenoemde drukplaten. Deze drukplaten worden met de hand gemaakt, dus je snapt al dat dit de nodige tijd in beslag neemt. Deze tijd kost natuurlijk geld. Bij een digitale productie van drukwerk is het een kwestie van het bestand doorsturen naar de drukpers en de digitale drukpers regelt de rest. Digitaal drukwerk kan dus vele malen sneller geleverd worden én omdat er weinig voorbereidend werk verschaft dient te worden zijn ook de opstartkosten vele malen lager. Omdat de opstartkosten veel lager zijn is digitaal drukwerk óók geschikt voor kleine(er) oplages.

Een ander voordeel van digitaal werk is het feit dat je voordelig meerdere ontwerpen kunt laten drukken. Het komt regelmatig voor dat je meerdere versies hebt van een kaart, folder of flyer. Een serie van twintig verschillende kaarten drukken of misschien wel visitekaartjes voor vijf verschillende personen? Deze versies kunnen, wanneer je kiest voor digitaal drukken, gecombineerd worden op één vel. De productie van de verschillende versies kan dan beperkt worden tot één run. Zou je verschillende versies in offset laten drukken, dan dien je alle ontwerpen afzonderlijk van elkaar te bestellen. Je snapt al dat dit in verhouding vele malen duurder is. 

Voordelen van digitaal drukken op een rijtje

Nog één keer alle voordelen van digitaal drukken op een rijtje: 

  • Snellere levertijd
  • Lagere opstartkosten
  • voordelig meerdere ontwerpen drukken