Web design direct
Image default
Gezondheid

Wat moet je doen als je in paniek bent?

Iedereen voelt zich wel eens angstig. Af en toe angst is een normale reactie op onzekerheid over wat er daarna gaat gebeuren, of dat nu in de komende minuten, dagen of maanden is.

Experts in de geestelijke gezondheidszorg definiëren angst als zorgen over een bedreiging die nog in de toekomst ligt. Als je bijvoorbeeld denkt aan een gesprek waar je bang voor bent, kan je maag in de knoop raken, dagen voordat het gebeurt. Je hart kan sneller kloppen voor een examen of presentatie. Je zou ’s nachts wakker kunnen liggen en je zorgen maken of je COVID-19 in de supermarkt zult oplopen.

Het is ook normaal om zo snel mogelijk van die ongemakkelijke, op de maag liggende gevoelens af te willen komen. Maar die benadering kan je angstiger maken, zegt David H. Rosmarin, PhD, universitair hoofddocent psychologie aan de Harvard Medical School in Boston.

“Als je je zorgen maakt over het wegwerken van je angst, geef je je zenuwstelsel een signaal dat je nog meer zorgen moet maken. En dat maakt je angst erger, “zegt hij.

Houd er rekening mee dat als uw angst langdurig is en uw dagelijks leven verstoort, u een angststoornis kunt hebben. In dat geval heeft u mogelijk een behandeling nodig om paniekaanvallen te stoppen. Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel en ontdek hoe je paniekaanvallen kunt stoppen.

Kalmeer de angst door het te accepteren

Het is niet wat mensen verwachten te horen. Maar een van de meest effectieve manieren om af en toe angst te verminderen, is om het te accepteren, zegt Rosmarin, die ook oprichter is van het Center for Anxiety in New York City.

“Als we angst op het moment zijn gang laten gaan zonder ertegen te vechten, ironisch genoeg, maakt dat het minder. Aan de andere kant is het bestrijden van angst wat typisch een paniekaanval veroorzaakt, “zegt hij.

“En als je enige strategie is om jezelf af te leiden van je angst of om dingen te vermijden die het veroorzaken, zul je er altijd bang voor zijn. Het zal altijd de pestkop op het schoolplein zijn, want je hebt er nooit mee leren omgaan.”

De Anxiety and Depression Association of America zegt het zo: “De gedachten die je weerstaat, blijven bestaan.”

https://nickdewaard.nl/paniekaanvallen-stoppen/