Web design direct
Image default
Electronica en Computers

Wat is domotica en hoe werkt het?

Met domotica kunt u apparaten in uw huis bedienen vanaf een mobiel apparaat waar ook ter wereld. De term kan worden gebruikt voor geïsoleerde programmeerbare apparaten, zoals thermostaten en sprinklersystemen, maar huisautomatisering is beter geschikt voor woningen waarin bijna alles – lampen, apparaten, stopcontacten, verwarmings- en koelsystemen – zijn aangesloten op een op afstand bestuurbaar netwerk.

Vanuit het oogpunt van huisbeveiliging omvat dit ook uw alarmsysteem en alle deuren, ramen, sloten, rookmelders, bewakingscamera’s en andere sensoren die daaraan zijn gekoppeld.

Ontwikkelingen op het gebied van domotica
Tot voor kort werd geautomatiseerde centrale besturing van gebouwsystemen alleen aangetroffen in grotere commerciële gebouwen en dure woningen. De automatisering van gebouwen had meestal alleen betrekking op verlichting, verwarming en koeling en bood zelden meer dan basisfuncties op het gebied van regeling, bewaking en planning en was alleen toegankelijk vanaf specifieke controlepunten in het gebouw zelf.

Domotica is een stap in de richting van wat het “internet of things” wordt genoemd, waarin alles een toegewezen IP-adres heeft en op afstand kan worden bewaakt en benaderd.

De eerste en meest voor de hand liggende begunstigden van deze aanpak zijn “slimme” apparaten en toestellen die kunnen worden aangesloten op een lokaal netwerk, via Ethernet of Wi-Fi.

Maar ook elektrische systemen en zelfs afzonderlijke punten, zoals lichtschakelaars en stopcontacten, zijn in domotica-netwerken geïntegreerd, en bedrijven hebben zelfs de mogelijkheden van IP-gebaseerde inventarisopvolging verkend.

Hoewel de dag nog ver weg is dat u uw mobiele browser kunt gebruiken om een verloren sok op te sporen, zijn thuisnetwerken in staat om een toenemend aantal apparaten en systemen op te nemen.

Automatisering
Automatisering is, niet verwonderlijk, een van de twee hoofdkenmerken van domotica. Automatisering verwijst naar de mogelijkheid om gebeurtenissen voor de apparaten in het netwerk te programmeren en te plannen.

De programmering kan tijdgerelateerde opdrachten omvatten, zoals het in- of uitschakelen van de verlichting op bepaalde tijdstippen per dag. Het kan ook gaan om niet-geplande gebeurtenissen, zoals het inschakelen van alle lichten in uw huis wanneer het alarm van uw beveiligingssysteem afgaat.

Zodra u de mogelijkheden van domotica begint te begrijpen, kunt u een aantal nuttige en creatieve oplossingen bedenken om uw leven te verbeteren.

Laat dat raam op het westen te veel licht door? Sluit uw gemotoriseerde rolluiken aan op een “slim” stopcontact en programmeer ze om elke dag om 12 uur te sluiten. Komt er elke dag op hetzelfde tijdstip iemand langs om de hond uit te laten? Programmeer uw domoticasysteem om de voordeur voor hen te openen en weer te sluiten als ze klaar zijn.

Afstandsbediening
Het andere belangrijke kenmerk van geavanceerde domotica is bewaking en toegang op afstand. Hoewel een beperkte mate van eenrichtingsbewaking al enige tijd mogelijk is, hebben we pas sinds de opkomst van smartphones en tablets de mogelijkheid om echt verbinding te maken met onze thuisnetwerken terwijl we niet thuis zijn.
Met het juiste domoticasysteem kunt u elk apparaat met een internetverbinding gebruiken om het systeem zelf en alle aangesloten apparaten te bekijken en te bedienen.

Bewakingsapps kunnen een schat aan informatie over uw huis bieden, van de status van het huidige moment tot een gedetailleerde geschiedenis van wat er tot nu toe is gebeurd. U kunt de status van uw beveiligingssysteem controleren, of de verlichting brandt, of de deuren op slot zijn, wat de huidige temperatuur van uw huis is en nog veel meer.

Met camera’s als onderdeel van uw domoticasysteem kunt u zelfs realtime videobeelden opvragen en letterlijk zien wat er in uw huis gebeurt terwijl u weg bent.

Zelfs eenvoudige meldingen kunnen worden gebruikt om veel belangrijke taken uit te voeren. U kunt uw systeem zo programmeren dat u een sms-bericht of e-mail ontvangt wanneer uw beveiligingssysteem een potentieel probleem registreert, van noodweerwaarschuwingen tot waarschuwingen voor bewegingsmelders en brandalarmen.

U kunt ook meldingen krijgen voor meer alledaagse gebeurtenissen, zoals het programmeren van uw “slimme” voordeurslot om u te laten weten wanneer uw kind thuiskomt van school.

De echte hands-on controle komt wanneer u begint te communiceren met het domoticasysteem via uw app op afstand. Naast het in- en uitschakelen van uw beveiligingssysteem, kunt u de planning herprogrammeren, deuren vergrendelen en ontgrendelen, de thermostaat opnieuw instellen en de verlichting aanpassen, allemaal vanaf uw telefoon, waar ook ter wereld.

Aangezien fabrikanten steeds meer “slimme” apparaten en toestellen ontwikkelen, zijn de mogelijkheden voor domotica vrijwel onbeperkt.

Domotica componenten
Wat voor soort dingen kunnen deel uitmaken van een domotica-systeem? In het ideale geval kan alles wat op een netwerk kan worden aangesloten, worden geautomatiseerd en op afstand worden bediend. In de echte wereld (buiten onderzoekslaboratoria en de huizen van de rijken en beroemden), verbindt domotica meestal eenvoudige binaire apparaten. Dit omvat “aan en uit” apparaten zoals lampen, stopcontacten en elektronische sloten, maar ook apparaten zoals veiligheidssensoren die slechts twee toestanden hebben, open en gesloten.

Waar domotica echt “slim” wordt, is in de op het internet aangesloten apparaten die op dit netwerk worden aangesloten en het besturen. De klassieke besturingseenheid is de thuiscomputer, waarvoor veel van de vroegere domoticasystemen zijn ontworpen.

De huidige domoticasystemen verdelen de programmering en de controle over een specifiek apparaat in huis, zoals het bedieningspaneel van een beveiligingssysteem, en een gebruiksvriendelijke app-interface die toegankelijk is via een pc, smartphone of tablet met internettoegang.

Fabrikanten hebben een grote verscheidenheid aan “slimme” apparaten geproduceerd, waarvan er vele over innovatieve functies beschikken, maar slechts weinige het soort integratie bieden dat nodig is om deel uit te maken van een compleet domoticasysteem. Een groot deel van het probleem is dat elke fabrikant een ander idee heeft over hoe deze apparaten moeten worden aangesloten en bediend.

U kunt dus wel een “slimme” TV, wasmachine, koelkast, thermostaat, koffiezetapparaat of een van de andere huishoudelijke apparaten op de markt hebben die geschikt zijn voor internet, maar het eindresultaat is meestal een afzonderlijk besturingssysteem voor elk apparaat.

In de nabije toekomst zal domotica wellicht worden gestandaardiseerd om ons echt te laten profiteren van al deze extra mogelijkheden. Voorlopig hebben de aanbieders van huisbeveiliging die gespecialiseerd zijn in domotica, zich geconcentreerd op de meest kritische en nuttige onderdelen van een verbonden huis.

Op een basisniveau betekent dit de deuren en ramen en omgevingsapparatuur (thermostaat, rookmelders, temperatuur, vochtigheid, brand- en kooldioxidesensoren) die u veilig en comfortabel houden.

Voor extra realtime beveiliging, gemak en controle moeten domoticasystemen van beveiligingsleveranciers ook opties voor videocamera’s bevatten. Met de beste systemen kunt u ook verlichting en afzonderlijke stopcontacten in uw domoticapakket opnemen.

https://denko.nl/domotica/