Web design direct
Image default
Gezondheid

Hoogsensitief test

Hoogsensitiviteit is een aangeboren karaktertrek. De hoogsensitieve persoon geraakt snel overprikkeld en trekt zich terug uit het drukke leven van de hedendaagse maatschappij. Mensen weten niet altijd dat ze hoogsensitief zijn. Velen vragen zich af of ze anders zijn dan de andere mensen. Ze stellen zich de vraag waarom ze veel stemmingen van zichzelf en anderen waarnemen. Ze maken dingen veel complexer dan ze zijn. Hoogsensitieve personen twijfelen aan zichzelf omdat ze met dit gevoel van anders zijn leven. Er zijn er zelfs die door anderen als new ager of indigokind worden bestempeld. 

Er bestaat echter een test die een je al een eerste aanwijzing kan verschaffen over het al of niet hoogsensitief zijn. Sinds het begin van de jaren 1990 doet dr. Elaine Aron onderzoek naar deze karaktertrek. Ze ontwikkelde samen met haar collega een zelftest die uit eenvoudige vragen bestaat. Een Nederlandstalige versie van deze zelftest kan je gemakkelijk vinden via een zoekmachine op het internet. De Nederlandse versie bestaat uit 23 uitspraken. Een voorbeeld van een uitspraak is: ‘Ik kan diep geroerd raken door kunst of muziek’. 

Er is ook een test voor kinderen. Denk je als ouder dat je kind hoogsensitief is, dan kan jij, als ouder, een gelijksoortige test invullen. Deze test bestaat tevens uit 23 uitspraken. Een voorbeeld is: ‘Mijn kind houdt in het algemeen niet van grote verrassingen’. Bij het invullen moet je enkel het kadertje aanklikken dat van toepassing is en dan klik je op een kader om je resultaten te kennen. De test is zeer duidelijk. Het resultaat geeft een indicatie van je hoogsensitiviteit. De interpretatie van de resultaten kan ruim worden opgevat. Daarom is het belangrijk dat je voor verder advies contact opneemt met een gespecialiseerde therapeut. 
Momenteel wordt er verder onderzoek gedaan om een meer definitieve test te ontwikkelen.

https://www.zoma-opleidingen.nl/