Web design direct
Image default
Beauty en verzorging

Rosacea: hoe ga je ermee om?

Helaas hebben veel mensen er last van: rosacea. Het is een chronische huidaandoening die veel voorkomt, met name bij vrouwen van middelbare leeftijd. Het is niet bekend hoe rosacea precies ontstaat, maar het is wel bekend dat het vooral voorkomt bij mensen met een lichte huid. Er zijn verschillende factoren die de klachten verergeren: warmte, kou, make-up, zon en bepaalde huidverzorgingsproducten. Geneesmiddelen met bijnierschorshormonen kunnen de klachten ook verergeren. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de rosacea klachten te verminderen, waaronder behandelingen bij huidkliniek Dreamskin; daar lees je in dit artikel alles over.

Hoe herken je rosacea? 

Rosacea is vooral te herkennen aan rode vlekken op de neus, wangen, kin en voorhoofd. Verder hebben mensen met rosacea ook vaak last van bultjes, puistjes en uitzettende bloedvaatjes. In sommige gevallen hebben mensen met rosacea ook last van zwellingen, die veroorzaakt worden door een ophoping van vocht of een toename van het bindweefsel. Wanneer je vermoedt dat je rosacea hebt, kun je naar de dokter gaan. Hier zullen ze onder verdoving een stukje van de huid weghalen, wat ook wel een biopt wordt genoemd, waarna ze dat kunnen onderzoeken op huidaandoeningen. 

Hoe ga je rosacea tegen?

Omdat rosacea een chronische aandoening is, zal het nooit helemaal weggaan. Je kunt echter wel de klachten verminderen. Zo is het aan te raden om naar een huidkliniek te gaan, waar ze met frequente behandelingen de roodheid kunnen tegengaan. Een voorbeeld hiervan zijn laserbehandelingen. Hierbij wordt een laser gebruikt om de roodheid tegen te gaan, door de oppervlakkige vaten en ontstekingen te verminderen. Een peeling wordt ook vaak gebruikt als behandeling tegen rosacea. Hierbij worden salicylzuur en glycolzuur gebruikt om de ontstekingen te verminderen. Verder zijn er nog een aantal dingen die je zelf kunt doen. Zo kun je crèmes gebruiken met azelaïnezuur of ivermectine. Deze stoffen werken bewezen tegen de klachten van rosacea. Ook huidverzorgingsproducten met vitamine C en E kunnen werken bij mildere klachten. Bij ernstige klachten kan ook antibiotica gebruikt worden. Het nadeel aan antibiotica is dat je er op den duur een resistentie voor kunt opbouwen, waardoor het niet meer goed aanslaat. Als laatste is het belangrijk om direct zonlicht te vermijden en je goed in te smeren met een zonnebrandcrème.