Web design direct
Image default
MKB

Zo maak je de overstap van Marktplaats naar een eigen webshop

Al meer dan 10 jaar is Marktplaats dé plek om je tweedehands spullen te kopen en verkopen. Maar in de loop van de tijd zijn ook veel mensen een handeltje begonnen op dit platform. En dan kan ook met nieuwe spullen. Zo goed als het werkt (Marktplaats heeft natuurlijk heel veel traffic) kan het zijn dat je het heel druk krijgt. Maar wanneer stap je nou over op een eigen webshop en hoe doe je dat?

Laura van den Brink begon 15 jaar geleden met het verkopen van de te klein geworden merk kinderkleding van haar dochter. In eerste instantie via Marktplaats, maar haar aanbod werd zo gewild, dat ze haar eigen webshop begon. Naast de kinderkleding van haar eigen dochter ging ze ook andere maten verkopen en ze kreeg een hele vaste achterban die zat te wachten wanneer ze iets plaatste. Binnen no time was alles steeds verkocht.

Bekijk de mogelijkheden

Het lijkt heel overweldigend om een eigen webshop te beginnen. Waar begin je en hoe bouw je een goed werkende webshop? Maar handig om te weten is dan dat je zo’n platform ook kan huren. Denk aan shops van Mijnwebwinkel, CCV Shop, Luondo en andere soorten. Je betaalt een vast bedrag per maand en dan hoef je alleen je artikelen in de shop te zetten. De teksten schrijf je zelf, de foto’s maak je zelf en ook de look and feel van je winkel regel je zelf. Maar de technische aspecten doen zij voor je en dat is heel fijn. Zeker als je daar geen kaas van hebt gegeten.

Wanneer ben je een ondernemer voor de Belastingdienst?

Op Marktplaats kan je nog wel een paar spullen ongezien voor de Belastingdienst verkopen. Maar als je het voor het echie wil gaan doen, kom je op een gegeven moment op een punt dat je je als ondernemer moet gaan inschrijven bij de Kamer van koophandel. En daar hoort ook BTW afdragen bij. Hoe meer je verdient, hoe meer dat wordt. Maar je kan dan ook betaalde BTW terugvragen voor dingen die je hebt ingekocht. Alles wordt opeens een stuk professioneler, dus lees je vooraf goed in bij de websites van de Kamer van Koophandel.

Houd contact met je klanten

Wanneer je eenmaal een webshop hebt en niet meer op Marktplaats zit, heb je opeens niet meer al die kijkers die daar vanzelf kwamen. Hopelijk heb je in de tussentijd een klantenkring opgebouwd die je ook kan mailen. Stuur bijvoorbeeld elke week een nieuwsbrief naar ze met de nieuwste artikelen of laat zien waar je mee bezig bent. Ook kan je via social media zoals Instagram of Facebook je klanten blijven bereiken. 

Wil je beter via Google gevonden worden. Ga je dan verdiepen in search engine optimization. Daarmee kan Google beter begrijpen wat je doet en welke spullen je verkoopt. Belangrijk is om zo veel mogelijk links naar je shop te verzamelen en dat is een langdurig proces. Geef de moed niet op en werk samen met je huidige klanten stap voor stap naar meer verkopen. Dan zal je uiteindelijk zien dat die overstap naar je eigen winkel een goede is geweest.